Akrilik nasıl bir maddedir?

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Bilhassa halı alırken özelliklerini sıralama esnada birinci sırada "Yün tuşeli yüzde yüz akrilik" ibaresi hep dikkatimi çekmiştir.Önceleri bunu yünün işlemden geçirilip bir başka şekle büründürülmüş hali zannediyordum.Meğer sentetik ürünlerden biriymiş.Ve sandığım gibi kısıtlı ürün gruplarında değil, epey geniş bir ürün yelpazesinde kullanılıyormuş.Eh, doğal ipliklerle dokunmuş ve boyanmış ürünler bulmakta ya da almakta zorlanıyorsak,özellikleri dikkate alınarak, bu da tercih edilebilir gibi. Ne dersiniz?

akrilik.jpg

Akrilik Nedir

Akrilik Elyaf

Yapay elyaflar arasında yüne en çok benzeyenidir. ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) ve BISFA (Uluslararası Sentetik Elyaf Standardizasyon Bürosu) tanımlarına göre kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren elyaflar Akrilik elyaf olarak adlandırılırlar. İlk akrilik elyaf 1940'lı yıllarda Amerika'da Du Pont firması tarafından laboratuvarda geliştirilmeye başlanmış, 1945'te pilot tesiste üretilmiş, 1950'den itibaren de ORLON patent adıyla piyasaya sürülmüştür. Önceleri %100 akrilonitrilin polimerizasyonu ile homopolimer olarak üretilen Orlon, sert ve kırılgan ve boyanması zor olduğu için, ikinci bir monomer ilavesiyle kopolimere dönüştürülmüş ve özellikleri tekstilde kullanıma uygun hale getirilmiştir. Akrilonitril ile komonomerin polimerizasyonundan oluşan akrilik elyaf yaş ve kuru çekim sistemleriyle üretilmektedir. Akrilik %100 olarak kullanılabildiği gibi, diğer hammeddeler ile karıştırılarak melanj kullanıma da uygundur.

Akrilik ve Akrilik Elyafın Özellikleri
- Yün ve pamuklu tuşesi ve görünümü verilebilme kolaylığı,
- Kolayca yıkanabilme ve şeklini koruma,
- Güveye, yağa ve kimyasallara dayanıklılık,
- Mükemmel haslıkta parlak renklere boyanabilme,
- Güneş ışığına karşı yüksek dayanıklılık.
- Görünüm ve tuşe olarak yüne benzeyen doğallık ve sıcaklık hissi.

Akrilik Elyafın Kullanım Alanları
-Giyim: Süeterler, çoraplar, peluş, yuvarlak örgü, spor giyim ve çocuk giyimi,
-Ev Tekstili: Halı, battaniye, kilim, döşemelik, kadife kumaşlar ve dolgu kumaşlar,
-Dış mekan kullanımı: Araba tavanları, tekne örtüleri, branda, dış mekan mobilyaları,
-Endüstriyel kullanım alanları: Toz filtresi, inşaat yapımında güçlendirici dolgu malzemesi, araba aküleri.

alıntı
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
S

Stevenjouff

Ziyaretçi
akrilik denen madde hakkındaki bilgiyi ilk defa burada okudum zor bulunan bir bilgi sagolun
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
R

Robertleabs

Ziyaretçi
Akrilik Nedir? Akrilik, keskin bir kokulu olan, renksiz olan ve akroliğin oksitlenmesi ile oluşan bir asit türüdür.Akrilik, döküm tekniği ile üretilen %100 akrilik esaslı bir yüzey kaplama malzemesi birçok alanda kullanılabilmektedir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst