Allah Bedidir.(Görüntülü ve Sesli - Yazı Takipli)

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Bedî
Allah Bedidir.

Ayeti kerimede:

Göklerin ve yerin yaratıcısı O'dur. Bir şeyin olmasını hükme bağladığında ona sadece: “Ol!” der, o da hemen oluverir. (Bakara: 117).

Bedî ': Numune ve emsali bulunmayan, acîb ve hayret verici şeyler yaratan, icat eden Allahtır.

Benzer, farklı, bambaşka canlılar yaratması sanatının eserlerindendir. Bazı meyve ve sebzeler birbirine benzer, ... Nice çeşitli hayvanlarda da, insanlardada durum aynıdır. Bazen çocuk annesinin ve babasının genlerini aldığında benzeyebilir. Bazen ise bambaşka olur. Sırf görüntü olarak değil bir çok huy, duygu, hal, güzel fiyatları farklı veya aynı olabilir. Fakat ne kadar benzerlik göstersede bu Allahın yarattığı apayrı bir canlıdır. Hiç yoktan bir kerih sudan Allah onu, anne karnında karanlıklar içinde derece derece, farklılaştırarak, geliştirerek bir bebek oluşturan getirir. Bir zerre sudan Allah onu insan şekline sokar. Herşeyi zamanında, ölçülü, yerinde yapar.

Ayeti kerimede:

Ey insanlar! Eğer öldükten sonra tekrar dirilmekten şüphede gerçek şu ki; biz sizi topraktan, sonra nutfeden, sonra pıhtılaşmış kandan, sonra belirsiz belirsiz bir çiğnem etten yarattık. Ki, size kudret ve hikmetimizi gösterelim. Dilediğimizi belli bir süreye kadar rahimlerde durdururuz. Sonra sizi bir bebek olarak çıkarırız. Daha sonra da güçlü kuvvetli bir çağa eriştiririz. Sizden kimine ölüm gelip çatar. Kiminiz başlatma en kötü çağına, yaşlılık devresine ulaştırılır, bilirken bir şey bilmez olur. Yeryüzünü kurumuş ölmüş görürsünüz. Fakat biz onun üzerine suyu indirdiğimiz zaman geçer, kabarır ve her çeşit güzel bitkilerden çift yetişir. Bu böyledir. Muhakkak ki Allah tek gerçektir. (Her şey O'nunla var olmuştur). Ölüleri O diriltiyor ve O ona şeye kâdir. (Hac: 5, 6).

Allah için herşey kolay olup, ikiz, üçüz, dördüz gibi nicelerini yaratır. Onun sesi ayrı, ayrı ayrı, kaderi ayrı, yaşayacak kazaları ayrıdır. Kimse anne, babasını seçemediği gibi, anne, babada çocuklarını seçemez. Nasıl cevapda bilemez. Allahın takdiri ne ise olacak olan odur. Fakat şu vardır ki insana hayır ve şerri seçme ruhsatı dünyada gösterilmiştir. Herkes ne yaparsa, ne kazanırsa ahirettede onu bulucaktır. Kazayı dua geri çevirebilir. Yani yaşayacağımız bir belayı, musibeti, ibtilayı Allah dilerse lütfuyla geri çekebilir. Kıyamet günüde Allahın kaderi olup asla değişmez hükümlerindendir. Asıl hayat dünya olmayıp, sonsuz ahiret hayatı asıl hayattır. Bu ise kabirde daha iyi anlaşılır. Ölüm olmayıp sadece ahiret yurduna geçiştir.

Sonra hesap iyiliklere mükafat, günahlara ceza vericek olan Allahımız, bizleri hükmüyle cennet veya cehenneme koyucaktır.

Ayeti kerimede:

Kıyamet saati mutlaka gelecektir, onda hiç şüphe yoktur. Allah kabirlerdeki kimseleri diriltip kaldıracaktır. ( Hac: 7).





Bir şeyi yapmak istediğinde; onu düşünüp tasarlamaya, zamana, mekâna ve gözlemeye muhtaç değildir. Kâinatı ve içindeki her şeyi misalsiz yaratmıştır. Her şeyin en güzelini yaratan O'dur.

"Birinin yaratılmasının hükme bağladığında ona sadece 'Ol!' der, o da hemen oluverir. " (Bakara: 117).

Buyruğu bir safra geciktirilmez. Her şey O istediği anda gelir. O böyle bir yaratıcıdır.

Sebep gelince, yani "Kün!" emr-i şerifi vuku bulunca, sebebin sonucu da hemen oluverir ki bu da yaratmadır.

Buyruğu bir safra geciktirilmez. Her şey O istediği anda gelir. O böyle bir yaratıcıdır.



Misli, örneği, benzeri, ortağı, dengi bulunmayan Allah sonsuz bedidir. Ezelde tek olduğu gibi ebedide tektir. Yarattıklarına benzemez.

Ayeti kerimede:

O, gökleri görebildiğiniz bir direk korsan yarattı. Yere de sizi sarsmasın diye sağlam ve yüksek dişli koydu ve orada onun çeşit canlıları yaydı. Gökten su indirdik ve orada güzel çiftten bitirdik.

İşte bunlar Allah'ın yarattıklarıdır. Simdi bana, O'ndan başkaları ne yaratmıştır? Hayır! Zâlimler apaçık bir sapıklık içindedirler.
(Lokman: 10, 11).

Akılların ötesinde, ilimlerin ötesinde, zatının sonsuz ilmiyle yaratır.

Ayeti kerimede:

De ki: "Onları ilk varsayılan yaratan diriltecek. O her türlü yaratmayı hakkıyla bilir. " (Yasin: 79).

Hertürlü ... çeşit yaratır.

Ayeti kerimelerde:

Çardaklı ve çardaksız cennet gibi üzüm bağlarını, tatları ve yemişleri çeşit çeşit hurmaları, birbirine benzer hem de benzemez bir şekilde meydana getiren hep Allah'tır. Her biri mahsülden ürününden yiyin. Hasat zamanı devşirildiği gün ve toplandığı gün de hakkını verin. İsraf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez. (Enam: 141).

Dünya hayatı tıpkı gökten indirdiğimiz yağmura benzer. O yağmurla insan ve hayvanların yiyerek beslendikleri bitkiler bol yetişir; yeryüzü renk renk, çeşit çeşit mahsullerle süslenir. Yerin incelemeleri bunlara malik haberi sandıkları bir mesaj, geceleyin veya gündüzün birden emrimiz geliverir de, orayı hiçbir şey bitirmemişe çeviririz. İşte biz âyetlerimizi, düşünen insanlar için böylece apaçık beyan ederiz. (Yunus: 24).

. Allah Tahta size ekinler, zeytin ve hurma üzümler ve onun çeşit meyveler yetiştirir. Bunda düşünen bir topluluk için âyet (ibret) ler vardır. (Nahl: 11).

Görmez misin ki, Allah gökten su indirdi. Biz o su ile çeşit çeşit çeşit meyveler çıkardık. Dağlardan (değişen) beyaz, kırmızı, çeşit çeşit renklerde ve simsiyah yollar yaptık. (Fatır: 27).



Allahu Tealanını yaratmasına sınır getirilmez. Çeşitlendirmesinin ve ilminin sonu yoktur. Yokluk aleminden ilgili alemine çıkarmak istediğini ol emriyle var eder. Yokken var olur. Kâinatta ol emrinin eseri olup benzerini yaratmayada kadirdir. Güç ve kudretinin sınınırı yoktur. Yüceler yücesi alemlerin Rabbine hamd ve şükürler olsun.
 
Üst