Diş Dolgusu Çeşitleri

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Diş dolgusu, oluşan çürükler sebebiyle zarar gören bir dişe, gereken fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmak için yapılan bir uygulamadır. Dolgu yapmadan önce çürümüş olan diş dokusu yok edilir. Çürümeden etkilenen alan temizlenir ve dolgu maddesi ile doldurulur. Dolgu yapılırken, bakterilerin girebileceği boşluklar da doldurulur ve çürüğün ilerlemesi durdurulmaya çalışılır.

Diş dolgusunda altın, porselen, kompozit reçine ve amalgam gibi maddeler kullanılmaktadır. Amalgam dolgu cıva, gümüş, bakır, kalay ve bazen de çinko alaşımından oluşmaktadır.

Amalgam dolgular, aşınmaya dirençli ve diğerlerine göre nispeten daha ucuz bir dolgudur. Koyu tonda bir renge sahip olduğundan, dişlerin görünür kısımlarına uygulanması uygun değildir.

Porselen diş dolguları, sipariş üzerine üretilmekte ve sonradan dişe yapıştırılmaktadır. Lekelenmeye karşı dirençli olan porselen dolgular diş rengine göre üretilebilmektedir.

Kompozit reçine, dişlerle aynı renktedir. Daha ziyade doğal bir görünüm için kullanılmaktadır. Kompozit reçine zaman geçtikçe aşındığından, büyük çaplı diş dolgusu için ideal bir madde olmayabilir. Diğer diş dolgularına oranla daha az ömürlüdür.

Çürük veya kırık, dişin büyük bir kısmına sirayet etmişse, kuron ya da kaplama önerilmektedir.


alıntı
 
Üst