Doğalgazda Tasarruf Yöntemleri

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Doğal gaza yapılan zamlar nedeniyle kabaran faturaları, tasarruf yaparak azaltmanın mümkün olduğu belirtildi.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) yayınlarından derlenen bilgilere göre, doğal gazla ısınan binalarda tasarruf büyük oranda iyi bir yalıtımla sağlanabiliyor.

Camların ısıcam (çift cam) olması kışın ısı kaybında yüzde 40-50, yazın ise yüzde 15 tasarruf sağlıyor.

Radyatörlerin üzerinin ve önünün estetik nedenlerle kapatılmaması gerekiyor. Radyatörün arkasındaki duvara folyolu levhalar koyarak yakıttan yüzde 15 tasarruf edilebiliyor.

Pencere ve kapı izalosyonunun tam olarak yapılması halinde ise yüzde 15 tasarruf sağlanabiliyor.

Konutlarda kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılması ısı kaybını önemli oranda azaltıyor. Kış aylarında odaların havalandırmasının ise tam açık pencereler ile kısa süre için yapılması gerekiyor. Gece ve gündüz kullanılmayan alanların ısıtılmaması ve kapılarının kapalı tutulması ile de tasarruf sağlanabiliyor.

Zaman ayarlı termostat kullanmak da tasarrufa yardımcı oluyor. Ancak, termostatların kapı, pencere ve ısı veren aletlerin uzağına monte edilmesi gerekiyor. Konuttan bir günden fazla ayrılınması halinde de termostatın kapatılması öneriliyor.

Termostatın 19-20 dereceden fazla bir değere ayarlanması halinde ise her 1 derece için yüzde 6 daha fazla doğal gaz tüketiliyor.

Binanın çatı, duvar ve pencere izolasyonunun tam olması halinde yüzde 10-20 arasında tasarruf sağlanıyor. Bu tür ısı yalıtımı inşaat maliyetini yüzde 3 artırmasına rağmen yıllık yakıt tüketimini yüzde 50 azaltıyor.
Doğal gaz sobasının filtrelerinin ayda bir kez temizlenmesi ya da değiştirilmesi, evin etrafının yeşillendirilmesi, kullanılmayan baca deliklerinin kapatılması da yakıt ve ısı tasarrufu sağlıyor.

Bacalı doğal gaz cihazlarının dolap içerisine yerleştirilmesi cihazın ortamdan hava almasını engelleyerek verimini düşürüyor.
Kuru havada soğuk daha çok hissedileceği için odaların nemlendirilmesi, apartman kapılarının kapalı tutulması, doğal gaz tesisatlarının bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekiyor.

Doğalgaz Cihazlarının Bakımı

Doğal gaz cihazlarının bakımlarının düzenli olarak yapılması da verimi artırarak önemli oranda tasarruf sağlıyor.

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ali Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal gaz kullanan merkezi sistemlerde hem rahat çalışmayı sağlamak hem daha çok verim almak için sistemin sürekli rejimde çalıştırılması gerektiğini söyledi.

Kombili ısıtma sistemlerinin hemen hemen hepsinde don koruması bulunduğunu kaydeden Alkan, çok soğuk havalarda don koruma sisteminin aktif olarak çalışabilmesi için gaz vanaları ve kombinin elektrik şalterinin açık bırakılması gerektiğine dikkati çekerek, balkona konulan kombilerin tesisatlarının uygun biçimde izole edilmesi gerektiğini anlattı.

Alkan, doğal gaz sistemlerinin bakımı yapılırken de doğal gaz hattında kaçak olup olmadığına, gaz alarm cihazının kalibrasyonuna, baca tıkanıklığına ve prosestatların açma kapama süresine, iyonize ve ateşleme elektrodu kontrolüne, yanma odasının temizliğine, sistemde su yokken genleşme tankı basıncının kontrolüne, kombi doğal gaz hattı ve varsa tesisat hattı filtresinin kontrolüne, kombi gaz valfinin sıcaklığa duyarlı modülasyon ayarına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

alıntı
 
Üst