İslam'da Eğitim

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
İslam'da Eğitim

egitim_k.jpg


Kainatta her varlık kendi özünün doğrultusunda harekette bulunur. Ürünle tabiatı arasında bir bağlantı vardır. Mesela; elma ağacından armut meyvası almamız imkansızdır. Aynı şekilde, elma ağacını, yarı elma yarı armut olarak tanımlayamayız. Bütün gezegenler kainattaki yerlerini kendi niteliklerine göre almışlardır. Görevlerini de bu özelliklerine göre yerine getrirler. Yıldızlardan güneşin görevini bekleyemeyiz. Aynı sistemi, hayvanlar aleminde de görebiliriz. Her hayvan özündeki niteliğine göre davranışta bulunur. Kediden köpeğin, karıncadan arının görevini bekleyemeyiz. Tabiatları buna müsait değildir.

Görüldüğü gibi, her varlık, kendi tabiatının gerekli kıldığı rünü verir ya da davranışta bulunur.
Aynı ahenk insanlar aleminde de vardır. Fakat çoğu zaman insan bu nizamın dışına çıkarak, tabiatına aykırı davranışlarda bulunabilmektedir. Bazen kalbinde Allah inancı olduğunu söyler, fakat davranışları inançsız insanların davranışlarının aynısı olur. Bu durum, elma ağacının armut ürünü vermesi kadar tabiata aykırıdır. Kalbinde İslam inancı, davranışlarında Hıristiyan adetleri görülenler bu nizama ters düşenlerdir. Bir insan bir anda hem Müslüman, hem de Hıristiyan olamaz. İnsanın özünde Allah'a kulluk etme varken, bazen bu özelliğine ters düşerek, inançsız ya da batıl inanç doğrultusunda hareket edebilir.

İşte insanın tabiatının zıttına davranışta bulunmaması için Allah Peygamberleri'ni göndermiştir. Bu zıt davranışı olmasaydı, yani insan kendi tabiatının doğrultusunda davranışta bulunsaydı, eğiticiye ihtiyaç olmayacaktı.

İslam eğitimi bu ihtiyacı gidermek için eğitim prensiplerini koymuştur. İslam, tabiatla, davranış ürünleri arasındaki benzerliğin kurulmasını ister. Biz bu araştırmada, İslami eğitimin hareket noktasını, usül ve gayelerini Kur'an ve hadisin ışığında incelemeye çalışacağız.

Fakat, İslami eitimin değerini ortaya koyabilmek için Batı felsefi eğitim görüşlerini de incelemek mecburiyetinde kaldık. Böylece, az da olsa bazı noktalarda mukayeselerini yaptık.

Birinci bölümde genel olarak eğitimin tarifini ve eğitimin diğer ilimlerle ilişkisini ele aldık. İkinci bölümde felsefe ile eitimin alakasını incelerken Batı felsefi eğitim görüşlerini incelemeye çalıştık. Üçüncü bölümde de İslami eğitimi ele aldık. Sonuçta da kısa bir mukayese yaptık.

Çalışmalarımda yardımlarını esirgemeyen değerli hocam Ömer Çam'a teşekkürlerimi arz etmeyi bir borç bilirim.



Prof. Dr. Bayraktar BAYRAKLI
 
Üst