İslam'da Genel Anlamda Temizlik

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
İslam'da Genel Anlamda Temizlik; Gusül ve Abdest, Ağız-Diş, Saç Temizliği hakkında bilgiler. Temizlik ile ilgili yazı.

VÜCUT TEMİZLİĞİ

Kur'ân-ı Kerim âyetleriyle ve Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem)'in sözleriyle vticut temizliğine çok önem verilmiştir. Şöyle ki:

a-Gusül ve Abdest Temizliği:

Yüce Allah (c.c.)'ın emriyle, cünüplük halinde alınması gereken gusül abdesti ve namaz için alınan abdest, vücut temizliğini sağlayan dini görevlerdir.

Yıkanmayı gerektiren cünüplük hali dışında Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in her hafta vücudumuzu bit defa yıkamamız ve hususiyle Cuma namazlarına gelirken boy abdesti almamız hususundaki tavsiyeleri de vücut temizliğine yöneltici öğütlerdir. Sıhhatimiz için sağladıkları faydaların büyüklüğü yanı sıra gusül abdesti ve namaz abdestleri, Yüce Allah'ın emri olduğu için farzdır. Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in açıklamasına göre de günahlarımızdan ve her türlü maddi-manevi pisliklerden arındıran ibadetlerdir.

b-Ağız-Diş Temizliği

Dinimiz, asrımız tıbbında önemi daha iyi kavranan a diş sağlığı üzerinde de önemle durmuştur.

Bu mevzuda Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) buyuruyor: "Ümmetime ağır geleceği endişesini taşıma her namazda (her namaz abdestine) misvak-diş fırçasıyla temizlenmesini emrederdim

Vücut sağlığı ile yakın ilgisi bulunan diş sağlı çok hadisleriyle öğütleyen Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) diş-ağız temizliğine de riayet etmeyen bazı sahabilere;

"Size ne oluyor ki, dişleriniz sararmış olduğu halde huzuruma geliyorsunuz!" buyurarak bu durumu tasvip etmediğini bildirmiştir.

Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in diş-ağız temizliğine ve sağlığına büyük bir önem vermiş olması sebebiyledir ki, on dört asırdır Müslümanlar, muhtelif ağaç dallarından elde edilen ve devrimizde macunla kullanılan fırçalara üstünlüğü ilmi usullerle ispatlanan misvakı ciddiyetle kullanmışlar ve kullanmaktadırlar.

c-Saç Temizliği

Dinimizde saç temizliğine özel bir önem verilmiştir. Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) bununla ilgili olarak:

"Her kimin saçı varsa (temizleyerek ve tarayarak) ona itina göstersin, ikramda bulunsun." buyurmuştur (Ebu Davud, Kitabu't-Tereccül).

d-Temizlikle ilgili diğer görevler

Vücut temizliği ile alakalı olarak diğer önemli vazifelerimizi Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in anlamlarım sunacağımız şu hadislerinden öğreniyoruz:

"On şey fıtrattandır. (Peygamberlerin tatbik ettikleri ve getirdikleri şeriatlarda yer alan âdetlerdendir): Kasık ve koltuk altı kıllarını gidermek, sünnet olmak, tırnakları kesmek, bıyıkları kırpmak, misvak kullanmak, burnu temizlemek, sakalın bir tutamından fazlasını almak, yemeklerden önce ve sonra elleri, bilhassa parmak ve boğumlarını ve aralarını yıkamak, küçük abdestte (son damlasına kadar) kurulanmak, büyük abdestte taharet almak." (Mişkâtü'l-Mesâbih, hadis no: 379)

Sıhhat kazandırıcı bu on maddelik görev içinden sünnet olmak vaciptir.

Resulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem): "Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak, yemeğin bereketidir." buyurarak, yiyeceğimiz gıdaların temiz elle tutulmasını emretmiştir. Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) Efendimiz yine hastalık yapıcı mikropların gıda maddeleriyle alınmasını engelleyici diğer mühim bir emirleriyle de, yemek yerken, su içerken sağ elimi kullanmamızı, taharetlenirken de sol elimizi kullanmamızı emretmiştir.

Yine küçük abdest bozarken oturmamızı ve idrar sıçramalarından korunarak sıhhatimizi korumamızı emretmişlerdir. Bu sıçramalardan korunmayanların kabir azabına uğrayacağım da beyan buyurmuştur.

e-Su ile Taharet

İslâm dininin vücut temizliği ile alakalı olarak emrettiği ve yirminci asır insanlığının hala önemini idrak edemediği bir mühim temizlik türü de su ile taharetlenmedir.

Kâğıtla temizlenmenin tam anlamıyla mümkün olmayacağı, dolayısıyla vücudun mikrop barınağı ve pis koku kaynağı olacağı açık bir gerçektir. Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) "Şüphesiz Allah, iyice temizlenenleri sever." anlamındaki Tevbe suresinin 108. âyetini "su ile temizlenenler" olarak açıkladığı ve su ile taharetlenmeyi teşvik buyurduğu içindir ki su ile temizlik bizlerin asli görevi olmuştur.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst