Telefon Dolandırıcılarına Ne Yapılmalı?

KaraHilal

Çalışkan Üye
Telefon Dolandırıcılarına Ne Yapılmalı?

- Adliyede yapılan işlemler, soruşturmalar ile ilgili Hakim ve Savcılar tarafından herhangi bir para ve ziynet eşyası talebinde kesinlikle bulunulmaz, bu şekilde bir talep yapılırsa dikkate alınmamalıdır.

- Emniyet birimlerinde verilen hizmetlerle ilgili vatandaşlardan her hangi bir ücret kesinlikle talep edilmez, aksi bir talep ile karşılaşıldığında dikkate alınmamalıdır.

- Bu tür telefon alan kişiler karşı tarafın söylemlerine asla itibar edilmemeli, herhangi bir hesap numarasına para kesinlikle yatırılmamalı, dolandırıcıların verdikleri adreslere ziynet eşyası ve para kesinlikle bırakılmamalı, bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetine zaman kaybetmeden gidilmeli veya ücretsiz olan 155 - 156 nolu telefon numaraları aranarak kolluk kuvvetine bilgi verilmelidir.

- Kolluk hizmetlerinde halkımızın can güvenliği esas alındığından operasyonel bir faaliyet içerisine kesinlikle vatandaşlarımız dâhil edilmez. Aksi bir söyleme kesinlikle itibar edilmemelidir.

- Herhangi bir konu ile ilgili olarak vatandaşımızın bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, polis veya jandarma ilgili ile mutlaka yüz yüze görüşme yapar. Aksi bir duruma itibar edilmemelidir.

- Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler arasında olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi açıklamalara asla itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgilerini, TC kimlik numarasını, hesap numarasını ve banka kartı şifrelerini vermemelidir.
- Kaynağını bilinmeyen havale ve EFT’yi kabul edilmemelidir.

- Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine POLİS veya SAVCI süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duyulsa bile buna asla itibar edilmemelidir.

- Vatandaşlarımız bu tarzda bir olay yaşadığında en yakın kolluk kuvvetine gitmelidir.

- Bilgi teknolojileri iletişim kurumu vatandaşlarımızın kendi üzerlerine kaç adet hat açıldığını öğrenebilecekleri “Mobil Hat Sorgulama Sistemi“ ortamını oluşturmuştur. Bu web sayfasına “https://hat-sorgulama.btk.gov.tr” internet adresinden ulaşılabilmektedir. 02/01/2013 tarihinden itibaren kullanıma açılan sistem vasıtası ile vatandaşlarımız bilgileri dışında kendi üzerlerine açılan hatları öğrenerek, bu hatları kapattırmak için GSM operatörlerine başvurmalıdır.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst