Windows 8’de Eksik Olan Ağ Hatası Özelliğini Telafi Etmek

AhDe_VeFaLi

KF Ailesinden
Özel Üye
Windows 8’de Eksik Olan Ağ Hatası Özelliğini Telafi Etmek

ixvkD.jpg


Windows 8 Dosya Gezgini Ağ bölümünde ağ topolojisi eşleştirmek için ayrıntılar görünümünün avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Geçenlerde, Windows Vista’da tanıtılan ve Windows 7’ye eklenen Ağ Haritası özelliğinin Windows 8’de eksik olduğu hatırlatıldı. Ağ Haritası özelliğinin Windows 8’de dahil olmadığını ilk keşfedildiğinde, o zamandan beri memnuniyetle kullanmakta olunan alternatif bir teknik geliştirildi. Sonraki gün, Ağ Haritası özelliğinin eksikliğini hatırlatan bir okuyucunun sorusuna cevap vermek durumunda kalındı ve tüm bu süre boyunca kullanmakta olunan teknik hakkında bir makale yazmak gerektiği fark edildi.

Ağ Haritası

Şebekenin, Ağ Haritası özelliğinin görsel temsili onun en tanınan özelliği oldu. Ancak, daha başka önemli faydalar yüzeyin hemen altındaydı. Tabii ki, bahsedilen şey şu, herhangi bir bilgisayar ya da haritada gösterilen ağ cihazı üzerinde fare imleciyle dolaştığınızda, anında bu öğeye atanmış olan MAC ve IP adreslerini görebiliyordunuz. Bir ağ üzerindeki tüm bilgisayarlar için bu bilgileri kolayca elde edebilmek herhangi bir sayıdaki sorun giderme durumlarında çok kullanışlı olabilir.
Ağ Haritası özelliğinin artık işletim sisteminin bir parçası olmadığı keşfedildiğinde, Microsoft’un bilgisayar veya ağ aygıtında görünen simgelere benzer vurgulu bir özellik eklediğini umarak hemen Dosya Gezgini Ağ bölümüne gidildi. Ancak, hızlı bir şekilde böyle olmadığı keşfedildi. Daha sonra, ağın görünüm ayarını varsayılan döşeme görünümünden ayrıntılar görünümüne değiştirdiğinizde, ekranda daha fazla sütun başlıkları ekleyebildiğiniz durumda tökezlendi. Ve, MAC ve IP adreslerinin mevcut sütun başlıkları arasında yer aldığı görüldü.
Ayrıca, Windows Store’da ağınızı tarayacak olan ve ağ üzerindeki her cihaza atanmış olan IP adreslerini görüntüleyen Lanscan adlı temiz küçük bir Windows 8 uygulaması keşfedildi. MAC adreslerini göstermemesine rağmen hâlâ son derece kullanışlı bir araç.
Bu makalede, Dosya Gezgini Ağ bölümünde Ayrıntılar görünümünden nasıl yararlanacağınız gösterilecek. Ayrıca Lanscan uygulamasını tanıyacak ve nasıl kullanılacağını göreceksiniz.

Windows 7’de

Bu makalenin odak noktası Windows 8 ve bu işletim sistemi sürümünde mevcut olmayan Ağ Haritası üzerinde olsa bile, karşılaştırılması adına Windows 7’de nasıl işlev gösterdiğine göz atmaya değer.
Windows 7’de Ağ ve Paylaşım Merkezi’ne eriştiğinizde, ağdaki sisteminizin küçük bir haritasını veya diyagramını görürsünüz. Bu temel haritaya bitişik olarak Şekil A gösterildiği gibi “Tüm haritayı göster” başlıklı bir link bulacaksınız.

Şekil A

XiTc5.png


Ağ ve Paylaşım Merkezi temel bir harita gösterir ve tüm Ağ Haritasına erişmenizi sağlar.

Tüm haritayı göster’e tıkladığınızda, Şekil B’de gösterildiği gibi ağınızdaki bağlı tüm cihazları gösteren daha ayrıntılı bir ekran göreceksiniz. Ayrıca herhangi bir simgenin üzerinde fare imlecini gezdirebilir ve o cihazlara atanmış olan MAC ve IP adreslerini öğrenebilirsiniz.

Şekil B

D5EWV.png


Ağ Haritası özelliği ağınıza akılcı bir görsel temsil oluşturma işini yapar.
Haritayı oluşturmak için, Ağ Haritası özelliği, aslında ağın nasıl düzenlendiğini belirlenmesi amacıyla ağ üzerindeki her cihazı sorgulayan Bağlantı Katmanı Topolojisi Bulma (Link-Layer Topology Discovery - LLTD) adı verilen özel bir ağ protokolü kullanır. Daha spesifik olarak LLTD protokolü işi yapmak için iki bileşene dayanmaktadır.
Öncelikle, ağdaki her cihaz Ağ Haritası özelliğini çalıştıran başka bir bilgisayar tarafından keşfedilmeyi sağlayan LLTD Yanıtlayıcısı bileşenini kullanır. Ağ Haritası özelliğini çalıştırdığınız bilgisayar, ağınızdaki cihazların nasıl bağlı olduğunu gösteren bir diyagram oluşturmak için ve ağınızdaki cihazları bulmak ve keşfetmek için LLTD Mapper I/O bileşenini kullanır. Ne yazık ki, bu mükemmel bir sistem değildir ve tüm cihazlar tanınmamaktadır. Tanınmamış olanlar bu başlık ile ekranın altından aşağı birleşirler: Aşağıda keşfedilen cihaz (lar) haritada yerleştirilememiştir. Diğer tüm cihazları görmek için buraya tıklayın.

Windows 8 Ağ ve Paylaşım Merkezi

Artık Ağ Haritası özelliğinin Windows 7’de nasıl çalıştığını biliyorsunuz, karşılaştırma için Windows 8 Ağ ve Paylaşım Merkezi’ne kısaca göz atalım. Şekil C’de gördüğünüz gibi, Windows 8 ağ üzerinde sisteminizin temel bir haritasını içermez veya tüm haritayı göster linki bile yoktur. Ağ adının yanında bir simge dahi yoktur.

Şekil C

vtQW5.png


Windows 8 Ağ ve Paylaşım Merkezi ağ üzerinde sisteminizin temel bir haritasını bile içermez.
Halbuki, Şekil D’de gösterildiği gibi Ethernet özelliklerini kontrol ederseniz, tüm Bağlantı Katmanı Topolojisi Bulma protokolünün Windows 8’de bulunduğunu ve işlediğini göreceksiniz. LLTD çalıştığından beri, biliriz ki içerdiği ağ bilgisi mevcuttur.

Şekil D

JoYRO.png


Tüm Bağlantı Katmanı Topolojisi Bulma protokolü Windows 8’de mevcuttur

Ağ Gezgini

Şimdi de Ağ kısmında Dosya Gezginine bir göz atalım. Şekilde E’de göreceğiniz gibi varsayılan liste sadece cihazın adını gösterir ve içerik menüsünde Özellikler komutu bulunmaz. Yüzeyde ağ sanki çok yardımcı olamayacak gibi görünür.

Şekil E

dbmDk.png


Varsayılan liste görünümünde, sadece cihaz adı vardır.
Ancak, görünüm Ayrıntılar’a değiştirirseniz ve daha sonra Geçerli Görünüm sekmesinden Ayrıntıları Seçin iletişim kutusuna erişirseniz, göstergeye daha fazla ağ tabanlı bilgi ekleyebilirsiniz. Şekil F’de gördüğünüz gibi, IP adresi ve MAC Adresi onay kutuları seçildi.

Şekil F

Tr7Iu.png


Ayrıntıları Seç iletişim kutusu IP adresi ve MAC adresi de dahil olmak üzere ağdaki belirli ayrıntıları seçmenizi sağlayacaktır.
Şekil G’de ki gibi “Tamam”a tıkladıktan sonra, ağ üzerindeki her cihazın IP adresi ve MAC Adresini göreceksiniz. Unutmayın ki; bazı cihazlar veya tüm cihazlar için IPv6 adreslerini görebilirsiniz fakat “Yenile” tuşunu tıklarsanız, sonunda IPv4 adreslerini göreceksiniz.

Şekil G

co8V.png


Ayrıntılar görünümünde kullandığınız zaman, ağ üzerindeki her cihazın IP adresi ve MAC adresini görebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi örnekte iki özel durum var. Birincisi varsayılan olarak Bağlantı Katmanı Topolojisi Bulma protokolü olmayan Asteroid adlı bilgisayar Windows XP’yi çalıştırır. (Unutmayın ki, Windows XP için LLTD protokolünün bir sürümüdür indirip kurabilirsiniz.) İkinci özel durum gerçek IP adresinin yerine yerel IP adresini gösterecek olan üzerinde çalıştığınız bilgisayardır.

Lanscan Uygulaması

Bahsettiğim gibi IP adreslerini bulmak için; Dosya Gezgini özelliğini değiştirilmiş ağ bölümünde kullanmanın yanı sıra, yakın zamanda Windows Mağazasında Lanscan adlı ücretsiz bir uygulama keşfettim. Lanscan’ı kurduktan sonra başlatabilirsiniz, başlangıç ve bitiş adreslerini belirtip tara düğmesine tıklayabilirsiniz. Şekil H’de ki gibi yaptığınızda Lanscan, her cihazın adını, ağ hareketlerini, IP adresi ve port numarasını gösteren bir liste oluşturur.

Şekil H
7rybA.png


Lanscan uygulaması ağınızdaki tüm cihazların ayrıntılı bir listesini oluşturur.
Eğer IP bağlantı noktalarının tamamını görmek istemiyorsanız Hizmetler ekranına gidin ve sadece görmek istediğinizi seçin.

@AhDe_VeFaLi & @eternafelicity
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
biri ağ mı dedi? \o_O ellerinize sağlık win8 kurulumu yaptım epey, ancak aktif kullanmıyorum, faydalı bir anlatım olmuş.
 
Üst