Yaralı Taşıma Yöntemleri

KuLL

KF Ailesinden
Özel Üye
Yaralı Taşıma Yöntemleri

Kaza durumunda öncelikle yaralı insanları olumsuz koşullardan uzaklaştırarak emniyetli yere taşımak gerekir. Çoğu yaralanmalarda, kazanın olduğu yerde ilk yardımdan başka tedavi uygulanamaz. Bu durumda hastanın en yakın sağlık ku*ruluşuna bir an önce güvenle ulaştırılması gerekir. Yapılacak taşıma sırasında hastanın izlenmesi, durumunun kötüye git*memesinin sağlanması ve zaman kaybedilmemesi gerekir.

Taşıma sırasında hastanın hareket ettirilmesi ve sarsıntılar, omurga kırıklarında olduğu gibi hastayı çok kötü duruma getirebilir. Hastanın kan kaybının önlenememesi, sağlık kuruluşu*na varmadan ölmesine neden olabilir. Sağlık kuruluşlarında kolayca tedavi edilebilecek hastaların, taşıma hataları yüzünden yaşam boyu sakat kalmasına neden olunabilir. Bu nedenlerle yaralının taşınması en az ilk yardım kadar önemlidir

Yardımcı, kendisi yürüyebilecek durumda olan yaralının yürümesine destek olmalı, onu kendi hâline bırakmamalıdır.
Yaralıların taşınmasında, olumsuzlukla karşılaşmamak için uyulması gereken kuralları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Yaralı birden fazlaysa öncelik verilecek yaralı belirlenmelidir. Öncelik; solunum zorluğu, fazla kanaması, ileri dere*cede yanığı, gaz zehirlenmesi, yaygın yarası olan ve şok geçiren kişilere verilmelidir.


* Yaralının pozisyonu uygun şekle getirilmeli, pozisyonu uygunsa hiç değiştirilmemelidir.


* Taşıma sırasında hasta sürekli gözlenmelidir. Bu arada kanamaların durdurulması, kırık veçıkıkların tespiti gibi uy-gulamlarda bir değişiklik olmuşsa müdahele edilmeli, solunum ve nabız izlenmelidir.


* Taşıma sırasında güvenli, rahat ve en kısa yol takip edilmelidir. Hasta ya da yaralının taşınması;


* Solunum güçlüğü çekiyorsa yarı yan yatmış şekilde,


* Baş yaralanmalarında, göğüs yaralanmalarında ve kaburga kırıklarında yarı oturuş; kulaktan kan geliyorsa kana*yan taraf alta gelecek şekilde yarı yüzüstü yatış durumunda,


* Karın yaralanmalarında, yara vücut eksenine paralelse bacaklar düzgün uzatılmış, yara vücut eksenine dikse ba*caklar dizlerden karına doğru bükülmüş durumda,


* Omurga kırıklarında, şok durumunda ve kalça kırığı durumunda sırtüstü yatar şekilde yapılmalıdır. Şok durumun*da ayaklar yüksekte tutulmalıdır.


Yaralının durumuna, kazanın özelliğine, sağlık kuruluşuna uzaklığına ve ilk yardımcının sayısına göre, aşağıdaki taşıma yön*temlerinden birisi uygulanır:



Bir kişiyle yaralı taşıma yöntemleri

* Geri geri (Rautek) taşıma yöntemi; kazazedeyi dar yer*lerden çıkarma, merdivenden indirme, hasarlı otodan çıkarma du*rumlarında uygulanır. Geri geri taşıma yöntemiyle hasta taşımanın basamakları şöyledir:


* Yaralı sırtüstü yatırılır.


* İlk yardımcı, yaralının baş tarafına, yüzü yaralıya dönük şekilde durur. Ellerini yaralının koltuk altlarından geçirir. Yaralının bükülmüş kollarından ya da elbisesinden tutar. Yara*lının ön kolunun orta kısmı en uygun tutma yeridir.


* İlk yardımcı, yaralının başını göğsüne ya da sırtını karın kısmına yaslayarak biraz yana dönüp geri geri yürür. Ya*ralının ceketi varsa ceketin arkasından tutup geri geri çekilerek de yaralı taşınabilir.


* İtfaiyeci yöntemiyle yaralı taşıma, bilinci yerinde olmayan ve ilk yardımcıya yardım edemeyecek durumdaki hastalara uygulanır (Resim 7.24). Bu yöntem, yaralı için zor, taşıyıcı için kolay bir yöntemdir.


Yaralının taşıyıcıdan zayıf olması durumunda uygu*lanan itfaiyeci yönteminin basamakları şöyle verilebilir:
* Yaralı, yüzü yere değdirilmeden yüzüstü yatırılır.


* İlk yardımcı sağ dizini yere koyarak çöker. Yaralı*nın koltuk altlarından ellerini geçirerek belinden kavrayıp kendine doğru çekerek ayağa kaldırır.


* Sol eliyle yaralının sağ bileğinden tutar. Bu durum-^fckyaralının altına eğilir. İlk yardımcı sağ kolunu yaralının bacağı arasına sokarak bacağından kavrar. Sol eliyle yara*lının sağ bileğini tutmaya devam eder.


* Yaralıyı yan yatmış pozisyonda omuzları üzerinde kaldırır. Sağ eliyle yaralının sağ bileğinden tutup taşır. Bu sıra*da yaralının ağırlık noktası, taşıyıcının sırtı üzerinde olmalıdır.


* • Yaralıya destek olarak taşıma yöntemi; yürüyebilecek durumda olan bilinçli yaralıya uygulanır (Resim 7.25). Uygulama basamakları şöyledir:


* İlk yardımcı, yaralının sağlam tarafına geçer. Yaralının kendisinden tarafta olan kolunu boynundan geçirip bileğin*den tutar. Diğer eliyle de belinden kavrar.


* Yaralıyı zorlamadan, birlikte uyumlu şekilde yürüyerek taşır.


* Sürünme yöntemi; tünel, kanal ve alçak koridorlardan yaralıyı sürüyerek taşıma şeklidir. Bu yöntemle bilinci yerin*ede olmayan, baygın ve ağır yaralıların taşınması sağlanır.


Sürünme yönteminin basamakları şöyledir:


* Yaralı sırtüstü yatırılır. Yaralının el bilekleri, genişçe katlanmış sargıyla ya da kravat, eşarp gibi eşyalarla birbirine J
bağlanır.
 
Üst